Home Nature First

Nature First

 

 

Nature First

Deel de Natuur op een verantwoorde manierStel je voor, je bent een enthousiaste macro-fotograaf en een goede vriend heeft je in vertrouwen verteld (‘niet verder vertellen’) over een veld waar hele zeldzame orchideeën bloeien. Daar wil je wel naar toe! Maar je houdt er niet van om alleen te gaan, dus je neemt een bevriende fotograaf mee (‘Sssst! Niet verder vertellen!’).

Het veld ligt in een beschermd natuurgebied. Er staan borden: ‘Kwetsbaar gebied, op de paden blijven’. Vanaf het pad kijk je het veld in. De eerste meters zie je platgetrapte vegetatie, ook orchideeën, maar niet zulke zeldzame. Een smal duidelijk zichtbaar spoor leidt vanaf het pad verder het veld in, waar je kunt zien dat er nog veel mooiere exemplaren staan.

Wat doe je?

 

Jouw metgezel aarzelt niet, stapt kordaat op het spoor en loopt naar achteren (‘Dit is toch een pad?’) Eenmaal daar gaat hij plat op de grond liggen om te fotograferen, waarbij hij niet oplet wat onder hem ligt. Hij komt trots terug en toont je een mooi beeld van een prachtig orchidee.

Wat doe je?

 

Een ander voorbeeld, dat begint op dezelfde manier. Een bevriende fotograaf heeft je verteld waar je een vossenhol kan vinden met een nest jongen (‘Maar niet verder vertellen, hoor!’). Je hebt altijd al eens jonge vosjes willen fotograferen. Deze keer ga je er alleen heen. Eenmaal aangekomen op de bewuste locatie, zie je een stuk of tien fotografen verspreid zitten te wachten tot de vossen zich vertonen. Een fotograaf heeft stukjes worst bij zich en strooit die voor zich uit. De rekel komt voorzichtig naar buiten, de geur opsnuivend. Camera’s ratelen.

Wat doe je?

 

Een andere fotograaf scheurt zijn boterhamzakje open, laat het zakje op de grond vallen en gooit stukjes boterham met paté richting de ingang van de hol.

Wat doe je?

 

Dit lijken misschien wat gezochte voorbeelden, maar ze zijn dagelijkse realiteit. Uiteraard hebben wij als natuurfotografen de natuur lief en vinden we dat we die moeten beschermen. Maar er zijn altijd momenten, waarbij we bang zijn om die ene foto mis te lopen.

Durf jij dan, ten gunste van de natuur, die foto te missen?

 

En er zijn momenten, waarbij we getuige zijn dat anderen, vaak onbedoeld, schade aanrichten aan de natuur.

Durf je ze hierop te wijzen?

 

‘Nature First’ heeft een aantal gedragsregels verwoord, die helpen om ons eigen bewustzijn, maar ook dat van anderen, te vergroten. Deze zijn:

·         Geef prioriteit aan het welzijn van de natuur boven je fotografie

·         Informeer jezelf vooraf over de locaties en soorten die je wilt fotograferen

·         Denk na over de mogelijke gevolgen van je acties

·         Wees discreet met het delen van kwetsbare locaties

·         Ken en volg de geldende regels en voorschriften

·         Volg altijd de principes van ‘Leave No Trace’ en probeer plaatsen beter achter te laten dan je ze aantrof

·         Deel deze principes met anderen

 

Jij maakt het verschil!

 

https://naturefirst.org/nl/

https://www.facebook.com/NatureFirstMovement

 

 

De Nature First ambassadeurs in Nederland en België zijn:

Madeleine Lenagh

Ruud v.d. Bliek 

Ron van Gool

 

                                      Vliegenorchis -  Ruud v.d. Bliek

 

 

Reacties

Geef een reactie