Home Portfolio Thijs Glastra

Portfolio Thijs Glastra

In de aanloop naar onze deelname aan het Nature Talks Photo Festival op 9 en 10 november a.s.  laten we je in onze Rubriek Portfolio kennis maken met onze sprekers.  

Deze keer graag de aandacht voor een jong talent:  Thijs Glastra!   

 

Springspin om zich heen kijkend vanaf blad; Jumping spider looking around from a leaf

Springspin om zich heen kijkend vanaf blad   

 

Bosuil 2

Bosuil   

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Doordat mijn ouders beide biologen zijn en interesse hebben in de natuur, ben ik eigenlijk opgegroeid met diezelfde interesse. Zolang ik me kan herinneren kijk ik al naar vogels. Rond 2010 toen mijn ouders nog een wat simpele spiegelreflex camera hadden met een zoomlens tot 250mm, begon de interesse voor de fotografie wat aan te wakkeren. In de herfstvakantie van 2010 zat ik op Terschelling en die winter bleek er een Pestvogelinvasie te zijn die in oktober op gang kwam. Bij het zien van deze prachtige vogels had ik nogal de drang om leuke foto’s van deze vogels te maken. Nu waren de foto’s zeker niet opperbest maar ik denk dat toen de passie voor fotografie is begonnen. Toen mijn vader in februari 2011 een 300mm f4 lens kocht heeft hij hem zelf nog maar weinig aangeraakt… toen begon pas echt de hobby wat meer tijd in te nemen!   

 

High-key kopportret van de interactie tussen twee Jan-van-genten; High-key head portrait of the interaction between two Northern gannets

High-key kopportret van de interactie tussen twee Jan-van-genten   

 

Reebok omkijkend in het boekweit; Roebuck looking back in the buckwheat

Reebok omkijkend in het boekweit   

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Met de vroege interesse voor natuur is de overstap naar natuurfotografie vrij snel gemaakt. Het begon vooral met vogels fotograferen, maar in de loop van de jaren ben ik me ook wat meer gaan focussen op landschappen, macro en zoogdieren. Er is zoveel te fotograferen in de natuur, het gaat nooit vervelen. Andere vormen van fotografie hebben me tot dusver nog niet per se aangetrokken.   

 

Ringslang met bebloede kikker in de bek; Grass snake with a bloody frog in his beak

Ringslang met bebloede kikker in de bek     

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen? 

Zowel in het veld als bij bepaalde projectjes is het maken van de foto in je hoofd, voordat je de foto daadwerkelijk gemaakt hebt, voor mij een belangrijke factor om tot een goede foto te komen. Nadenken over hoe je een bepaalde soort wil vastleggen geeft je de focus om tot een bepaald resultaat te komen, denk aan setting, achtergrond, licht en standpunt. Het onderwerp, in mijn geval dus vaak vogels, moet uiteraard wel meewerken, maar door na te denken over de foto die je wilt maken kan je veel gerichter fotograferen. Geduld is bijna altijd een belangrijk vereiste voor een goede foto. Een foto is in mijn ogen echt geslaagd als je na veel investering eindelijk de foto die je voor ogen hebt kunt maken of in meer onverwachte momenten als de foto een wow-gevoel oplevert.   

 

Ransuil 1

Ransuil   

 

Bosuil 1

Bosuil   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Erg moeilijk… het leuke aan fotografie is dat elke goede foto eigenlijk wel blijft hangen in het geheugen. Daarnaast, juist een serie foto’s van een bepaalde soort geven extra kracht aan de beelden. Maar om een moment te noemen: In Hongarije kon ik een keer twee hoppen in vlucht binnen 1 foto vastleggen, allebei binnen de scherptediepte. Een moment van veel geduld (zelf een nestlocatie van een Hop gelokaliseerd, vervolgens een mobiel schuilhutje er bij gezet en dan uren maken), in combinatie met het onverwachte (de ene oudervogel vloog het nest uit, de andere wou juist net naar binnen; ze schrokken van elkaar). Dat zorgde voor een heus wow-gevoel bij het terugkijken van de foto. Een andere voorbeeld is het realiseren van een fotoproject met een Klapekster. Dat deze schuwe soort na veel tijd en moeite dusdanig goed meewerkt met het projectje dat ze ongestoord een muis zit te verorberen op 2,5m voor je neus… dat geeft toch wel een heel gaaf gevoel!   

 

Klapekster 2

Klapekster   

 

Klapekster 1

Klapekster   

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?  

Veel bekijken van andermans werk (online: social media/fotografie websites) en regelmatig op pad met andere fotografen om zo van elkaar te leren.   

 

Gewone zeehond 1

Gewone zeehond  

 

Meer zien en horen van Thijs?  En benieuwd hoe deze prachtige beelden tot stand komen?  Kom  dan op 10 november a.s. naar het Nature Talks Photo Festival en geniet van

Thijs GlastraProjectmatig te werk: Een uitdaging voor jezelf!

Thijs Glastra (21) fotografeert hoofdzakelijk vogels, maar binnen de vogelfotografie kan je heel veel kanten op! De afgelopen jaren is Thijs bezig geweest met verschillende projecten, zoals met de Klapekster, Bosuil en Ransuil. Projectmatig met een bepaalde vogelsoort bezig zijn zorgt er voor dat je je eigen draai kan geven aan je foto’s en je jezelf elke keer weer meer uitdaagt! In een seminar van 25 minuten gaat Thijs in op het projectmatig te werk gaan. Aan de hand van voorbeelden wordt uitgelegd waarom hij zo veel plezier en voldoening uit bepaalde projecten haalt, benoemt hij de voordelen van een eigen project en geeft hij tips om zelf eens bezig te gaan met een project!

*****

Nieuwsgierig naar het hele programma van Deel de Natuur?  Hier  vind je het complete programma van onze sprekers en hun presentaties.

Met de speciale Deeldenatuur-kortingscode:

ddntalks2019

verwennen we je met maar liefst 10% korting op de ticketprijs!

En, let op! deze korting geldt ook alle fotoworkshops van Nature Talks!

Meer info over  Nature Talks en tickets je vind je hier.

Graag tot ziens op Nature Talks!

*****

 

Reacties

Geef een reactie