Home Creatieve fotografie

Creatieve fotografie

 

Creatieve Fotografie  

door Brigitte van Krimpen

 

Wat is dat nu precies Creatieve fotografie? Creativiteit heeft te maken met 'het vermogen iets nieuws te scheppen'.   Eigenlijk niks nieuws zal je zeggen, elke vorm van fotografie is dat toch?   Als je een foto maakt zal dat altijd de reflectie zijn van het beeld dat de fotograaf ons wil laten zien.  De bekende fotograaf Ansel Adams zei lang geleden niet voor niks:    “ You don’t  take a picture, you make it” 

Wat is een creatieve foto dan wel? Durven afwijken van standaardregels en ideeën dekt de lading dan een stuk beter. Denk bijvoorbeeld aan een opname met een zeer beperkte scherpte, scherpte op een plek die in eerste instantie niet zo direct voor de hand ligt of zelfs helemaal geen scherpte. Uiteraard bedoel ik hier niet de onbewust onscherpe foto’s mee, die gemaakt zijn met een langere sluitertijd dan goed voor je is zonder gebruik te maken van een statief. Wel de bewogen foto’s - ook wel ICM genoemd-  (Intentional Camera Movement) die door bewuste beweging van de camera een mooi zacht effect kunnen geven waardoor een foto op een schilderachtige pastel kan gaan lijken. 

Creatieve fotografie is vooral leuk omdat je als fotograaf mensen op een andere manier naar dingen kan laten kijken die ze voorheen misschien wel helemaal niet zagen. Het is ook een manier om weer een stapje verder te komen en je te ontwikkelen als fotograaf. Door veel te experimenteren kan je ook tot verrassende resultaten komen die heel verfrissend kunnen zijn voor jezelf en anderen. Ook als het niet jouw favoriete discipline is kan het je wel helpen om jouw foto’s naar een Next Level te tillen.   

Grofweg kunnen creatieve foto’s in twee categorieën worden ingedeeld: Opnames die direct uit de camera komen en opnames die achteraf door middel van bewerkingssoftware zijn aangepast of vorm gegeven. Het betreft hier natuurlijk niet de standaard correcties die je bijvoorbeeld in Photoshop uitvoert zoals contrast of helderheid in een foto.   

In de eerste categorie vallen onder andere de eerder genoemde ICM opnames maar ook de Multiple Exposures (meervoudige belichting) en foto’s gemaakt met niet-standaard objectieven. De foto bij dit artikel is hier een voorbeeld van. Deze foto is gemaakt met een Sweet 35 mm objectief van de firma Lensbaby. Bij dit type objectieven kan het scherpte vlak veranderd worden waardoor dit een kromme wordt en er een mooie vervaging in het beeld ontstaat. Geen gemakkelijke objectieven om mee te werken, maar als je ze onder de knie hebt, kan je echt schilderen met licht. 

Ook de zogenaamde Vintage objectieven vallen in de eerste categorie. Dit zijn de gouwe oudjes uit het analoge tijdperk, maar die door hun sublieme kwaliteit of juist door hun lensfouten een creatief effect geven aan je foto. Voorbeelden hiervan zijn de Helios en de Meyer objectieven. Overigens kunnen opnames met deze objectieven ook prima in andere Deel de Natuur categorieën vallen, het ligt er uiteraard maar net aan wat je gefotografeerd hebt. Verder kunnen creatieve foto’s ook met een macro- of tele-objectief gemaakt worden.   

Bij de tweede categorie van creatieve opnames komt de PC om de hoek kijken waarbij je dus gebruik zult gaan maken van bewerkingssoftware zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan samengestelde opnames, sterke correcties van je niveaus in je foto of plaatselijke aanpassingen. Bovengenoemde vormen van creatieve fotografie zullen in volgende artikelen wat nader onder de loep worden genomen door middel van een analyse van een foto.   

Bij Deel de Natuur worden creatieve foto’s niet gemodereerd. Dit wil echter niet zeggen dat de opnames niet aan een bepaalde standaard of kwaliteit moeten voldoen.  Dus geen onbedoelde onscherpte, ruis, onnatuurlijke kijklijnen etc.  Deze categorie mag zeker niet gezien worden als een zogenaamde vergaarbak van opnames die niet in een andere categorie worden geaccepteerd. Het team van moderatoren zal dan ook wel de kwaliteit van de aangeboden foto's blijven bewaken.  

 

IMG_3807corr5 1080PX

Reacties

Geef een reactie