Home Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

 

Creatieve fotografie – Voorjaarsbloemen

door Brigitte van Krimpen

 

Heb jij ze ook al….. die voorjaarskriebels?  Elk jaar begint het in maart bij mij te kriebelen. Het is dan de kick-off van het nieuwe macroseizoen. Vooral de voorjaarsbloeiers en stinzenplanten zijn voor mij - als fervent macrofotograaf - elk jaar weer een uitdaging om nog mooier op de foto te zetten dan voorgaande jaren. Elk jaar wordt dat ook steeds moeilijker, maar wil je jezelf verder uitdagen en weer een treetje hoger komen op de fotografieladder, probeer dan eens een creatieve aanpak.

Wat is nu precies een creatieve foto?  Vooral durven afwijken van standaardregels en ideeën maakt een foto creatief. Denk bijvoorbeeld aan een opname met een zeer beperkte scherpte, scherpte op een plek die in eerste instantie niet zo direct voor de hand ligt of zelfs helemaal geen scherpte.

Wat nu precies een beeld creatief maakt kan je lezen in het volgende  Deel de Natuur artikel

Door te werken met scherpte / onscherpte kan je vooral bij bloemen de sfeer in je foto brengen zoals jij die op dat moment in het veld hebt ervaren.

Dit kan je op verschillende manieren bereiken. De technieken die je hier voor gebruikt zijn daarbij slechts een tool, de creativiteit komt vanuit jezelf.

Hieronder enkele voorbeelden en gebruikte technieken hoe je de sfeer in je foto kunt beïnvloeden.

 

Beperkte scherpte

Dit kan bereikt worden door gebruik te maken van bijvoorbeeld een macrolens met een grote diafragma-opening, bij de meeste macro objectieven is dit  f/2.8

 

 

Canon 100 mm macro objectief met volle opening (f/2.8). Krokussen in de schaduw geplaatst  met een parapluutje, terwijl de zon op de achtergrond schijnt. Door gebruik te maken van Exposure to the right (ETTR) techniek kan een dromerig effect ontstaan. (Bron: zoomacademy.nl)

 

Niet alleen met macro objectieven kan je een beperkte scherpte bereiken maar ook met een 50 mm standaard lens of vintage objectieven  kan dit. Al dan niet met gebruikmaking van tussenringen om de minimale scherpstelafstand te kunnen verkleinen en dichter bij het onderwerp te kunnen komen.

 

 

Een klassieker, de NIKKOR 50 mm f/1.4  van Nikon, is een handmatige focus lens. Door het heldere diafragma van f/1.4 kan bij omstandigheden met weinig licht prima worden scherpgesteld en biedt het objectief  controle over de scherptediepte voor het gebruik van selectieve focus. (Bron: Camera.nl) Hier is tevens gebruik gemaakt van een 8 mm tussenring om dichter bij het onderwerp te komen.

 

Ook lenzen die nog wat ouder zijn dan de Nikkor 50mm (introductie 1981) kunnen verrassende resultaten geven. Deze zogenaamde vintage objectieven kunnen als gevolg van hun lensfoutjes en imperfectie voor een heel gaaf bokeh zorgen bij volle opening of voor een zacht romige contrastoverdracht.

 

Bokeh 

Het woord bokeh is van oorsprong Japans en hiermee wordt de kwaliteit van “onscherpte” in het objectief bedoeld. Hierbij speelt de vorm en grootte van het diafragma een rol (hoeveelheid lamellen), maar ook de plaats in het objectief en de manier waarop een objectief is gecorrigeerd voor sferische aberratie.

Voor een uitgebreide uitleg van bokeh en bokehbollen, klik hier

 

 

Ruig haarmos, misschien technisch gezien geen voorjaarsbloeier maar voor mij altijd de het eerste object van het nieuwe seizoen. Gemaakt met een  50 mm Meyer Görlitz Oreston vintage objectief in combinatie met een 8 mm tussenring om dichterbij het onderwerp te kunnen komen. Het objectief staat bekend om zijn schitterende bokeh bij volle opening van f/1.8.

  

Teleobjectief 

Een teleobjectief heeft een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek, waardoor je niet alleen je onderwerp dichterbij haalt maar ook de overbrugde afstand in elkaar drukt. Hierdoor kan een fraaie zachtheid en vervaging in je beeld ontstaan die voor veel sfeer zorgt. Hoe groter het aantal millimeters van de lens, des te groter het verkregen effect zal zijn.

 

 

Canon EF 100-400 F 4.5-5.6 IS II USM objectief met een sluitertijd van slechts 1/50 seconde, goede stabilisatie was dus een must. De gebruikte brandpuntsafstand is 400 mm. Omdat er tevens door de andere bloemen “heen geschoten” is, krijgen we een vervaging in het beeld als een soort  pastel schilderij. Schilderen met licht als het ware. Laat je niet verleiden om voor een klein diafragma te kiezen waardoor je een grotere scherptediepte krijgt. Hierdoor krijg je juist allerlei storende elementen in beeld die je graag wilt vervagen en wordt het mooie effect teniet gedaan.

 

Creatieve objectieven

 Hieronder vallen onder andere de objectieven van de firma Lensbaby https://international.lensbaby.com/nl/

 De objectieven zijn handmatig en communiceren dus niet met de camera. Scherpstellen zal dus ook manueel moeten gebeuren. Hoe precies deze objectieven werken en inspiratie vind je hier

 

 

Lensbaby Sweet 50 met 8 mm macro convertor. Hierna is in PS de kleur aangepast.

 

Nabewerking

Kleur en contrast kunnen van enorme invloed zijn op de sfeer van je foto. Hierin speelt niet alleen de situatie in het veld mee, maar ook de gebruikte belichtingstechniek en de nabewerking. Ga je voor een dark mood door onderbelichting  of kies je juist voor een lichte foto met als uiterste een High key. Van eenzelfde onderwerp kan je dus tijdens de opname compleet andere beelden maken die ook nog eens aan te passen zijn in de nabewerking. Legio mogelijkheden om je creatief uit te leven.

Neem eens een kijkje bij de rubriek Tutorials waar je artikelen vindt die over nabewerken gaan in zowel Photoshop als Lightroom.

 

 

 Canon EF 100-400 F 4.5-5.6 IS II USM objectief met een diafragma van f/5.6. Nabewerkt in LR om de kleuren warmer te maken.

 

Uiteraard zijn er nog vele andere opties mogelijk, dus leef je uit en verras ons met je creatieve beelden.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust als reactie onder dit artikel.

Als je bepaalde technieken graag besproken wilt hebben in een volgend artikel dan kan je dat uiteraard ook vermelden

Dus kijk eens “anders dan anders”  om je heen of maak een keuze uit je archief én .....houd de start van het nieuwe maandthema in de gaten.

 

Reacties

Geef een reactie