Home Teleobjectief

Teleobjectief

Creatieve Fotografie  (2)   Teleobjectief      

door Brigitte van Krimpen

In mijn eerste artikel heb ik de creatieve fotografie grofweg in twee types ingedeeld.  Opnames die direct uit de camera komen en opnames die achteraf door middel van bewerkingssoftware zijn aangepast of vormgegeven. We gaan ons voorlopig richten op de eerste categorie, waardoor je eerst anders leert kijken naar je onderwerp. De kunst van het kijken of eigenlijk beter, de kunst van het zien. 

Na het lezen van mijn eerste artikel dacht je misschien wel:  “Pff nu moet ik meteen allerlei andere objectieven gaan aanschaffen om creatief te kunnen fotograferen”.  Maar laat ik je gerust stellen, niets is minder waar. In dit tweede artikel gaan we een creatieve foto onder de loep nemen die is gemaakt met een teleobjectief, een lens die de meeste fotografen wel in hun tas hebben zitten als ze op stap gaan. Voor  een beginner is dit misschien een kit-zoomlens en voor de gevorderden een grote teletoeter waar je nu eindelijk dat fraaie ijsvogeltje met visje in zijn bek mee kunt vastleggen. Maar met zo’n lens kan je nog veel meer.

Een teleobjectief heeft een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek, waardoor je niet alleen je onderwerp dichterbij haalt maar ook de overbrugde afstand in elkaar drukt. Dit is heel goed te zien als je op een mistige dag met deze lens een foto maakt . Dan zal de mist als het ware samengeperst worden en veel nadrukkelijker aanwezig zijn. Iets om goed in de gaten te houden als je deze lenzen op grotere hoogte in de bergen gebruikt bij landschapsfotografie. 

In de foto die ik ga bespreken gaan we juist gebruik maken van deze eigenschap van het teleobjectief. Hoe groter het aantal millimeters van de lens, des te groter het verkregen effect zal zijn. De foto is gemaakt met een Canon EF 100-400 F 4.5-5.6 IS II USM objectief met een sluitertijd van slechts 1/50 seconde, goede stabilisatie was dus een must. De gebruikte brandpuntsafstand is 234 mm, wat voor mij neerkomt op 367 mm, omdat ik een camera heb met een crop sensor (Canon 60D). 

Met zo’n lange brandpuntsafstand zal dus de overbrugde afstand samengeperst worden (zoals hierboven beschreven). Door gebruik te maken van een grote diafragma opening (dus klein getal) F 5.0 heeft het objectief tevens een hele kleine scherptediepte. Hierdoor kunnen we een fraai creatief effect verkrijgen. Door bijvoorbeeld in een bloemenveld  op één (of enkele) hoofdonderwerp(en) scherp te stellen, kunnen we deze isoleren uit de achtergrond. Als we daarbij nog eens door de andere begroeiing heen schieten, krijgen we een vervaging in het beeld als een soort impressionistisch schilderij. Schilderen met licht als het ware. 

Laat je niet verleiden om voor een klein diafragma te kiezen waardoor je een grotere scherptediepte krijgt. Hierdoor krijg je juist allerlei storende elementen in beeld die je graag wilt vervagen en wordt het mooie effect teniet gedaan. Als je er tevens voor kiest om het hoofdonderwerp (zoals bij deze foto) in de schaduw te zetten en de achtergrond in het zonlicht, creëer je een nog mooier effect. De gele partijen in deze foto zijn bloeiende forsythiastruiken op de achtergrond. Behalve de structuren zijn dus ook de kleuren die aanwezig zijn van belang voor je eindresultaat. 

Door goed te kijken naar de plaatsing van je onderwerp en de bestaande lichtomstandigheden kan je met een standaard objectief hele mooie creatieve foto’s maken. In een later stadium kan je natuurlijk ook nog gebruik gaan maken van additioneel licht zoals zaklampen, flitsers of kerstboomverlichting. Als je eenmaal hieraan verslingerd raakt (zoals ik) wordt de tas die je meeneemt steeds groter en zwaarder. 

Uiteraard is deze techniek (en de technieken die ik ga bespreken in volgende artikelen) slechts een tool om te gebruiken om je creativiteit te verbreden. Creativiteit zelf komt vanuit je eigen beleving en is niet direct gelinkt  aan een techniek of je trucje. Als je deze beleving kan overbrengen op de kijker is dat voor jezelf als fotograaf een enorme verrijking. Ik daag jullie uit om veel te experimenteren de komende tijd en ben benieuwd naar al die mooie foto’s in de categorie creatieve & experimentele Fotografie  van Deel de Natuur   

 

IMG_7243corr5 Brigitte

 

Lees ook  : 

Creatieve fotografie 1  Creatieve fotografie

 

Reacties

Geef een reactie