Home Gruttoland, het 'Nieuwe Murk'

Gruttoland, het 'Nieuwe Murk'

 

Gruttoland, het 'Nieuwe Murk'

door Loes Belovics

 

Murk Nijdam ofwel Boer Murk  is voor veel vogelliefhebbers geen onbekende.  Murk heeft een groot hart voor de weidevogels en vanuit die passie en met veel inzet heeft hij in Wommels een waar weidevogel eldorado gecreëerd.

Ik was er 4 jaar geleden en wilde graag nog eens terug, maar Friesland ligt voor mij niet naast de deur.  De Deel de Natuur Fotodag ‘boomkikkertjes’  bracht mij eind augustus echter naar Drenthe en ik besloot daar een weekje vakantie aan vast te knopen. En van Vledder naar Wommels is het nog ‘maar’ 70 km, dus ik boekte de fotohut Hoants voor 26 augustus. 

Er is vorig jaar veel veranderd in Wommels. Murk Nijdam heeft besloten dat zijn levenswerk behouden moet blijven voor de toekomst. Daarom hebben hij en het Agrarisch Natuurfonds Fryslân de handen ineen geslagen. Op de site van het Agrarisch Natuurfonds Fryslân kun je er alles over lezen.

Vlak voor mijn vertrek realiseerde ik me dat ik eigenlijk nauwelijks foto’s voorbij zie komen van het ‘Nieuwe Murk’ en ook de hutbezetting is laag. Dat belooft niet veel…?

Maar dan ineens verschijnt er hier bij Deeldenatuur.nl een prachtige foto van Willem de Wolf van twee poelruiters in bijzonder fraai licht en beschrijft Edwin ter Hennepe op Facebook hoeveel vogels hij wel niet heeft gezien!  Je raadt het al,  ik krijg er zin in!

Op 26 augustus stap ik vroeg in de auto. Buienradar belooft de hele dag een klein zonnetje, maar onderweg naar Wommels regent het. Eenmaal in de hut is het droog, maar er is helaas absoluut geen sprake van mooi ochtendlicht waar ik natuurlijk op hoopte, integendeel,  het is somber en donker.

 

 

Maar genoeg vogels! Net als bij Edwin veel kemphanen voor de hut, maar ze zijn, mogelijk door mijn aankomst, onrustig en vliegerig. Omdat ik sowieso licht tekort kom stel ik de camera in op een lange sluitertijd (1/13) om de beweging in beeld te vangen als ze weer opvliegen. Het resultaat is niet 100% naar mijn zin, maar toch een leuk dynamisch begin van de dag.

 

 

Bij eenmaal meer licht wil een eerstejaars grutto  wel even mooi poseren. 

 

 

Toen kwam ineens het beloofde zonnetje heel even door, rechts fel tegenlicht vanuit hut 3 ‘Hoants’, prima om daarmee even te spelen met de daar aanwezige meerkoeten.

Leuk om te weten:  Hoants is  de Friese naam van de kemphaan.

 

 

Daarna twee ruiters aan de overkant, groenpootruiters of de poelruiters van Willem? Ik durf het niet te zeggen. Achteraf bekeken waren het toch groenpootruiters. 

Sowieso telkens meer vogels op die plek, ook watersnippen,  maar zo tegen de graskant met een rand water vind ik eigenlijk niet zo erg fotogeniek. Daarom hier meer achtergrond in beeld meegenomen.

 

 

Vervolgens was het een poosje stil, totdat om een uur of 10 een oeverlopertje regelmatig even op het kleine eilandje links kwam foerageren, een fijn plekje met wat leuke begroeiing  en redelijk dichtbij de hut.

 

 

Het oeverlopertje was nog niet weg of de watersnip kwam daar 10 minuten op bezoek. Mooi zo, dan mogen alle foto’s tegen de grasrand weg :-)

 

 

 

 

Oeverlopertje kwam en bleef komen .....

 

 

.....en ging er ook weer vandoor. Vaak liep hij vlak voor de hut maar dat ging zo snel dat ik telkens miste. Overigens fijn dat daar  op enkele plekken een paar matten liggen zodat je geen last hebt van het hoge gras voor je lens.

 Vanaf een uur of 11 werd het stil, zelfs de alom aanwezige eenden lieten zich niet meer zien.

 

 

Ik amuseerde me met een koolwitje dat al de hele ochtend voor dood op de tafel lag maar dat ontwaakte toen het eindelijk warmer werd in de hut, want met de stevige noordenwind die naar binnen blies was het best frisjes, maar je moet er wat voor overhebben nietwaar?

 

 

Rond half 2 zat er ineens een grote groep kemphanen aan de overkant, uitgebreid poetsend en badderend.  Ik schoot megaveel foto’s maar alles was  één grote chaos, pas toen een groot deel weer was vertrokken lukte het om rust in de chaos te scheppen.

 

 

 Nog maar net bekomen van het kemphanenspektakel landden er 5 wulpen, ook niet verkeerd.

 

 

Intussen deed de zon steeds meer haar best maar dat was midden op de dag niet meer zo fijn, ik schoot nog één keer een plaatje van het oeverlopertje en sloot daarmee een fijn dagje ‘Murk’ af.

 

 

 

Misschien was je ook wel benieuwd hoe het tegenwoordig bij Murk is en heb ik hiermee je nieuwsgierigheid een beetje bevredigd.

Je kunt een vogelhut reserveren via https://agrarischnatuurfondsfryslan.nl/bezoek-gruttoland/

Dit verslagje verscheen eveneens op de site van het  Agrarisch Natuurfonds Fryslân https://agrarischnatuurfondsfryslan.nl/loes-belovics-bezoekt-gruttoland/

 

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

 

 

Reacties

 1. Nu ben ik eigenlijk best wel een beetje jaloers (-:
  Prachtige foto serie en info over wat je gezien hebt vanuit de Hoants
  bij boer Murk. Je opbrengt is divers en erg goed gefotografeerd en je hebt mooie technieken toegepast!!

  • Dank je Jos, het was ook een heerlijke dag. Het leuke van dit soort hutten vind ik dat het puur natuur is, er wordt niet gevoerd zoals in veel boshutten, er is alleen gezorgd voor een optimale biotoop waar de vogels graag komen.

   • Dat zou ik persoonlijk ook prefereren. Ik weet alleen niet of ik zo lang stil kan blijven zitten. Ben meer de persoon van het wandelen en fietsen. Maar ik zeg nooit, nooit.

 2. Loes een mooi verslag van een dagje hutfotografie bij boer Murk. Leuke soorten die je daar voor de hut kreeg. Toch weer heel anders dan de keer dat we er samen een keer waren. Mooie reclame ook, want als ze jouw foto's zien, zullen er veel fotografen zijn die ook een keertje willen gaan ;-)

  • Dank je Gonnie, het was inderdaad anders als toen wij er samen waren, gelukkig maar, stel dat alles steeds hetzelfde is...
   Een beetje reclame is ze wel gegund dacht ik zo ;-)

Geef een reactie