Home Portfolio Jogchum Reitsma

Portfolio Jogchum Reitsma

 

Portfolio Jogchum Reitsma

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Lang geleden met een Praktica LLC. Ooit nog zwart/wit zelf ontwikkelen en vergroten in de badkamer. Even leuk maar toch niet mijn ding. Toen ik net met de VUT was, ben ik eens gaan kijken bij een open middag van de VNF-Apeldoorn en toen was ik verkocht. Lid geworden en veel geleerd door het werk van anderen te bewonderen. Zelf vooral macro op dia. Maar altijd het probleem van de scherptediepte. Toen ik in 2008 in het Duitse Naturfoto een artikel las over focus stacking dacht ik direct dat dit iets voor mij was en ik ben er helemaal verslaafd aan geraakt. Dus vooral macro van insecten en paddenstoelen en bloemen. 

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Omdat ik grote bewondering heb voor de schoonheid en veelzijdigheid van de schepping. Ongelooflijk zoveel variatie als je overal ziet en waar ik van geniet. Dat probeer ik vooral in mooie beelden vast te leggen. Vooral de kleine dieren zoals libellen en vlinders en rupsen vind ik heel mooi om te fotograferen en natuurlijk ook bloemen en paddenstoelen. 

 


 

 

 

 

 Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde fotot te komen? 

Kijken en zien. Ik loop vaak rond met de cameratas op de rug en kijk rond of ik iets zie wat me fotogeniek lijkt. En natuurlijk op de juiste momenten eropuit gaan de natuur in. De foto’s moeten voor mij wel altijd een scherp onderwerp hebben met liefst een rustige achtergrond om het onderwerp goed uit te laten komen. Scherpte is voor mij dus wel een belangrijk punt. Voor de focus stacking is het wel heel belangrijk dat het windstil is en dat ik heel zorgvuldig en rustig te werk ga.

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Dan moet ik toch wel vier mooie momenten noemen. Een fotoreis met mijn zoon door Noorwegen. Twee weken rondtrekken in een camper en ondertussen veel foto’s maken. Het hoogtepunt was een tocht met gids over een gletsjer. Een fantastische ervaring. Ook met m’n zoon een tocht door Marokko waarbij we een tocht op kamelen door de zandduinen hebben gemaakt met een overnachting. ’s Morgens op tijd gewekt om foto’s van de duinen bij zonsopgang te kunnen maken. Ook geweldig. Helaas nog met diarolletjes die moesten worden gewisseld met grote kans op zandkorreltjes in de camera en daardoor krassen op de dia’s. 

Een andere prachtige herinnering is het ’s morgens vroeg samen met een Engelse fotografe die met een platencamera werkte, foto’s maken van de prachtige bloemenzee van Piano Grande in Umbrië. En tot slot het fotograferen van haarmosjes aan de rand van een vennetje op een ochtend met hele fijne miezerige regen. Daardoor veel dauw op de haarmosjes. En boven m’n hoofd hoorde ik een specht hameren. En zo zouden er nog wel meer momenten te noemen zijn. 

 


 


 

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Door de foto’s van medeleden op de clubbijeenkomsten. En fototijdschriften en boeken bekijken.  
 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list?

Ik weet het even niet want er zijn net twee onderwerpen af gegaan. Namelijk ijshaar, wat ik nog nooit gezien had en nu zelfs een paar ochtenden. En daar heb ik, vind ik, mooie foto’s van gemaakt. Een ander iets was de oorlepelzwam. Tot mijn verrassing vertelde een collega mij, toen ik hem een aantal foto’s liet zien, dat er ook een oorlepelzwam tussen zat. Ik helemaal blij. Maar mooie paddenstoelen of mooie vlinders blijven altijd op de lijst staan. En ook een mooie foto van kwel. 

 


 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

Reacties

  1. een mooie portfolio met een goed en interessant verhaal erbij....met name de macro,s /focus stacking zijn een lust voor het oog.
    groet dick.

  2. Ik kan geen zinnig woord verzinnen wat al niet geschreven is hierboven, ik ben gewoon sprakeloos. Zoveel scherpe en mooie macro's kom je niet vaak tegen. Heel bijzonder. mvg. Kati

  3. Met bewondering heb ik genoten van je portfolio en een uitdaging voor mij om ook eenden andere weg (macro) in te slaan.
    Gewoon super, bedankt hiervoor.

    gr. peter

Geef een reactie