Home Knotwilgen

Knotwilgen

 

Knotwilgen

door Brigitte van Krimpen

 

De knotwilg is van oudsher bepalend voor het Nederlandse landschap. Wie aan knotwilgen denkt, kan zich al gauw verliezen in romantische beelden met oude boerenhoeven op de achtergrond.  Zulke plekjes zijn er zeker nog wel, maar  jammer genoeg is dat aantal de laatste decennia drastisch afgenomen. 

Van oudsher is de wilg ook verbonden met allerlei magische verschijnselen. Door zijn welige groei staan zij symbool voor vruchtbaarheid, maar ook van ongelukkige liefde, dood en het dodenrijk (treurwilg). Heksen schijnen in de kruinen van wilgen te wonen en hun bezems van wilgentakken te maken; met een wilgenfluitje schijn je ze op een afstand te kunnen houden. In China is de wilg een symbool van onsterfelijkheid. In de Keltische traditie staat een wilg zelfs voor het vrouwelijke maanritme (Bron 247 green.nl).

Ik hou van dat soort sprookjes en het lezen van boeken over magie, monsters, trollen en heksen, dus de optelsom was voor mij snel gemaakt.  Een prachtig onderwerp om thematisch aan te werken als je vlakbij de polder woont zoals ik dat doe.

Mijn local patch is het Midden Delfland gebied en de iets verder gelegen Ackerdijkse plassen. Daarnaast zijn ook de Rhoonse Grienden een walhalla voor de knotwilgen liefhebber. Als je daar in mei over de smalle paadjes tussen al die wilgen loopt omzoomt door fluitenkruid waan je jezelf in een sprookjes jungle.

Knotwilgen vertellen dus voor mij  – zeker de oude en krom gebogen exemplaren - een verhaal dat ik probeer te verbeelden in mijn foto’s. Graag maak ik hierbij gebruik van experimentele technieken om een foto meer sfeer mee te geven zoals ICM (Intentional Camera Movement) en meervoudige belichting.

 

Typisch polderlandschap in de winter – Ackerdijkse plassen

 

 

Winter tafereel in het Midden Delfland gebied

 

 

Pep Ventosa techniek met 9 beelden (meervoudige belichting) in de camera -  Midden Delfland op een van de weinige dagen met sneeuw

 

 

Een zeer koude en gure winterdag met harde wind. Dat is ook wat ik met deze bewerking in het beeld naar voren wilde laten komen - Midden Delfland

 

 

Meervoudige belichting – Midden Delfland

 

 

ICM – Midden Delfland

 

 

Meervoudige belichting in Photoshop - Midden Delfland

 

 

Meervoudige belichting van twee beelden in de camera op een vorstige dag – Midden Delfland

 

 

Knotwilgen langs de Vlaardingse vaart bij Vlaardingen na een week van hevige regenval – Photoshop bewerking

 

 

De knotwilg behoort tot de wat grotere familie van de wilgen (Salicaceae), welke in Nederland opgedeeld kan worden in twee geslachten, de wilg (Salix) en de populier (Populus). Het geslacht Salix omvat ongeveer driehonderd soorten, waarvan er een twaalftal in Nederland en België voorkomt. De bekendste zijn waarschijnlijk de treurwilg, schietwilg en knotwilg.

Eigenlijk is een knotwilg een wilg die op twee meter hoogte wordt afgezaagd, waarna aan de stam wilgentenen groeien.

Knotwilgen zijn echte pioniersplanten die snel groeien. Ze werden vroeger langs slootjes geplaatst om de erfgrens te markeren en daarbij hielden ze tevens de oever in bedwang. Door de wilgen te knotten kwam hout vrij dat mensen eeuwenlang gebruikten voor het maken van afscheidingen en beschoeiingen. Van de stevigere takken werden gereedschapsstelen gemaakt en van de dunnere twijgen bezems, manden en korven. Van de zwaardere stukken hout werden zelfs klompen gemaakt. De takken werden ook wel als veevoer gebruikt. Wat overbleef kon de kachel in.

Doordat de wortels van de bomen de grond luchtig maken en er humusvorming optreedt van blad en tak afval is de grond rondom de bomen zeer geschikt voor andere soorten bomen om te groeien zoals de es en de eik. Daarnaast zijn ze een belangrijke leverancier van stuifmeel. Doordat ze door hun dichte kruin en hun vaak holle stam veel nest- en schuilgelegenheid geven aan vogels, marters, vleermuizen en insecten, geven ze een enorme verrijking aan de fauna van een gebied.

Kortom ze zijn enorm van belang voor de ecologie en het behoud van ons landschap.

Door schaalvergroting en het gebruik van prikkeldraad als afscheidingen neemt hun aantal echter drastisch af in ons landschap. Wat vroeger zelfgemaakt werd van wilgentenen en hout, kopen we nu vaak in de winkel van plastic. Gelukkig werken Natuurmonumenten en enthousiaste vrijwilligersgroepen er hard aan om de knotwilgen te behouden. (Bron: Natuur Monumenten)

 

Rhoonse Grienden

 

 

                                                                              Rhoonse Grienden

 

 

Rhoonse Grienden

 

 

Fotografie is voor mij allang geen vorm van registratie meer, maar een kunstvorm, daar ik als fotograaf emotie, expressie en visie aan een beeld kan meegeven. Als anderen daar lang naar kunnen blijven kijken word ik daar zelf ook heel blij van. Ik teken ook al sinds jaar en dag met kleurpotloden en sinds kort is daar een nieuwe uitdaging bijgekomen: Aquarel. Een compleet andere discipline als de strakke beelden die ik voorheen tekende en dus ook een geheel andere mindset, maar daarom juist zo leuk.

Graag deel ik hier één van mij creaties en je raadt het al die is natuurlijk ook van wilgen, in een winters landschap, geïnspireerd op één van mijn eigen foto’s.

 

 

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

 

Reacties

    • Een ode aan de knotwilg . Een echt kenmerk van een oer hollands landschap . Prachtig verwoord en in beeld gebracht . Als inwoner van de Krimpenerwaard heb ik het geluk dat zeer veel in mijn directe omgeving staan . En zie dan ook dat de knotwilg een verrijking van het landschap is met een hoge natuur en cultuur waarde . Brigitte je merkt het al ik ben een liefhebber van de knotwilg ..

  1. Schitterende verschillende creatie van de knotwilg van jou hand. Buiten dat het mooie foto's zijn, laat je ons meegenieten van jouw creatief talent, dank je, 🙏👏

  2. Wat leuk om te lezen Brigitte, en ik snap jouw fascinatie helemaal. In de Ooijpolder staan ook best veel knotwilgen die ik ook vaker heb gefotografeerd. De ICM foto's die jij maakt vind ik schitterend en je aquarel mag er ook zijn. Dankjewel voor het delen!

  3. Mooie foto's en een mooi verhaal. Knap hoe jij weer iedere keer iets moois weet te creëren. Vooral de meervoudig belichte foto's zijn een lust voor het oog. Moet ik ook maar eens leren.

    gr. peter

  4. Wat een mooie en creatieve serie foto's over de knotwilg, Brigitte. Een mooi divers palet aan sferen en indrukken.
    En ik zie ons zo weer lopen in de Rhoonse Grienden. Je verhaal erbij vind ik erg leuk en informatief. Die mystieke kant kende ik helemaal niet.
    En jouw afsluitende aquarel vind ik eigenlijk nog het mooist! (wat misschien niet de bedoeling was ;-) ) Heel fraai geschilderd en daarom een leuke verrassing!

    • Dank voor je fijne reactie Karin en ik wil jou danken voor de leuke foto uitjes die we samen kunnen ondernemen en natuurlijk voor de leuke profiel foto die bij dit artikel zit. Natuurlijk ben ik er ook trots op dat mijn aquarel in de smaak valt, er zit echt progressie in mijn schilderkunst.

      • Ik denk dat ik eerder jou moet bedanken voor al die leuke uitstapjes waar ik dankzij jou en jouw auto kan komen. ;-). Ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Het is altijd weer genieten.

  5. Inderdaad een ode aan de Knotwilg, zoals Frans dat zo mooi schrijft. Prachtig hoe je de verhalen vertelt over deze bijzondere bomen, je voelt hierdoor de motivatie en de passie waarmee je je beelden hebt gemaakt. De ICM foto's springen er echt uit, passen helemaal bij de mystiek van de knotwilgen, maar ook de beelden van de Rhoonse Grienden spreken me aan.
    En laat ik de afsluiter vooral niet vergeten, super dat je deze hebt toegevoegd, een knap creatief werk waar je trots op mag zijn!

  6. Compliment voor deze special over Knotwilgen met een prima beschrijving van zowel de culturele als ecologische waarden van deze boomsoort. Een duidelijk verhaal, verluchtigd met fraai fotowerk, waarbij de beelden van de Rhoonse grienden mij het meest aanspreken. Maar het allermooist vind ik toch jouw aquarel met knotwilgen. Het is duidelijk dat deze kunstvorm jou op het lijf is geschreven. Het is verbazingwekkend hoe jij fototechnische vaardigheden combineert met esthetische vaardigheden.

Geef een reactie