Home Pimp je archief

Pimp je archief

Digitale DOKA   - Pimp je archief foto’s

door Brigitte van Krimpen

 

Nu de wereld nog steeds op z’n kop staat en we veel aan huis gekluisterd zijn heb je misschien ook wat meer tijd om aan je hobby fotografie te besteden. Een uitgelezen moment om eens door je foto’s in je archief te scrollen en deze in te zenden voor het Thema voor de maand Mei op Deel de Natuur  “Duik eens in je Archief”.  Je zult misschien wel nieuwe “pareltjes” ontdekken en waarschijnlijk ook foto’s tegenkomen die je met de kunde en kennis van nu heel anders zou willen bewerken. 

Uiteraard probeer ik ook het ultieme beeld direct uit de camera te laten komen, maar soms zijn de omstandigheden gewoon niet optimaal en heb je geen tweede kans om het opnieuw te doen. In zo’n geval kan je met bewerkingen je foto nog flink pimpen. Hoe ver je met bewerken gaat is een persoonlijke keuze. Ben je een purist (die de natuur wil laten zien zoals die is, zonder afbreuk daar aan te doen)  of wil je graag kunst creëren. Of zit je daar net tussen in?   Voor fotowedstrijden mag je vaak slechts enkele basisbewerkingen uitvoeren zoals aanpassen van de helderheid, contrast en sensor vlekken wegwerken. 

Eigenlijk is het bewerken van digitale foto’s best goed vergelijkbaar met de DOKA (donkere kamer) van vroeger, vandaar ook de titel van deze nieuwe serie artikelen. Toen moest je je rolletje eerst ontwikkelen en daarna de foto afdrukken. Beide processen waren op allerlei manieren aan te passen waardoor het eindresultaat compleet anders kon zijn. Denk aan langer belichten van je foto in combinatie met kortere ontwikkeltijden (of andersom). Een proces waar ik in het verleden veel mee geëxperimenteerd heb en wat bekend staat onder het zone -systeem van de bekende fotograaf Ansel Adams.  Dit is een systematische methode om fotografische afdrukken precies zo te krijgen zoals jij voor ogen had. Dit proces is het best vergelijkbaar met de tegenwoordige HDR (High Dynamic Range) fotografie.   

Pimp je archief 2

 

 Welke software De bekendste programma’s: 

  • Adobe Photoshop CC (of lagere versies CS6, CS5)
  • Adobe Lightroom
  • Adobe Photoshop Elements
  • Luminar
  • Corel Paintshop
  • Movavi Photo Editor
  • Aurora

Welk programma je gebruikt is een persoonlijke  keuze en uiteraard kun je ook meerdere programma’s gebruiken. Ikzelf gebruik Photoshop CC en zal in de volgende artikelen in deze serie Digitale DOKA dieper ingaan op een aantal mogelijke bewerkingen. Het voordeel van dit programma is dat er ontzettend veel opties zijn om uit te kiezen. Dit is ook meteen het nadeel want voor je al die opties onder de knie hebt zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dit programma kost dus ook wat meer tijd om onder de knie te krijgen maar heeft zoveel voordeel t.o.v. Photoshop Elements dat dit alle moeite waard is.

Mocht je hier geen tijd en zin in hebben dan is Lightroom een hele goede keuze. Het pakket is eigenlijk gemaakt als inventarisatie/database/archief software maar gaat tegenwoordig steeds meer lijken op Photoshop en heeft vele bewerkingsmogelijkheden. Het grootste verschil tussen beide is dat Lightroom niet met lagen kan werken. 

Daarnaast bestaan er ook zogenaamde Plugins. Dit zijn software pakketje die geïntegreerd kunnen worden in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom, maar soms ook zelfstandig kunnen functioneren. Voorbeelden hiervan zijn: 

  Welke  vormen van nabewerking Op de volgende vormen van bewerkingen zullen we wat dieper ingaan in de volgende artikelen: 

  • Basis bewerking in Camera RAW, Photoshop en Lightroom (helderheid contrast, kleurbalans)
  • Plaatselijke bewerkingen zoals weghalen van sensorvlekken en onwenselijke items in beeld
  • Omzetten naar zwart wit
  • Verscherping, contrast en details versterking
  • Gebruik van (meerdere) filters
  • Gebruik van Plugins in Photoshop
  • (Plaatselijk) aanpassen kleuren en witbalans
  • Vele andere mogelijkheden en combinaties daarvan
Pimp je archief 1

Pimp je archief-foto's!  

 

Mochten jullie nog vragen hebben stel ze gerust als reactie onder dit artikel.

Mocht je bepaalde andere technieken heel graag benoemd willen hebben in een volgend artikel dan mag je dat uiteraard daar ook vermelden

****

Verder daag ik jullie uit om voor elke dag van de maand Mei een foto in je archief te vinden en te plaatsen in het Maandthema: Duik eens in je archief!  van Deel de Natuur.

Dit mogen uiteraard ook foto’s zijn die je in het verleden al eens zijn geplaatst, mits de EXIF gegevens maar aanwezig zijn.

   

Reacties

Geef een reactie