Home Portfolio Simone Opdam

Portfolio Simone Opdam

Portfolio Simone Opdam

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Mijn eerste stappen op het gebied van fotografie toen ik een jaar of 10 was. Ik mocht de (analoge) camera van mijn tante lenen en heb een rolletje vol geschoten met foto’s van boterbloemen kalfjes en meer van dat soort onderwerpen. Vervolgens leefde ik me vooral uit tijdens vakanties. Toen ik in 2008 mijn eerste spiegelreflex aanschafte was het hek van de dam en had ik mijn uitlaatklep gevonden.   

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Ik zou bijna willen zeggen: voor mij is er maar één soort fotografie en dat is natuurfotografie. Ik maak wel eens een uitstapje naar stadsfotografie of architectuur, maar de meeste voldoening haal ik toch uit natuurfotografie. Ik was een echt natuurkind en dat is nooit veranderd. Natuur kan me heel erg ontroeren en blij maken tegelijkertijd. Met mijn foto’s laat ik graag de grootsheid en schoonheid van de natuur zien. De liefde voor de natuur - en meer interesses overigens - had ik gemeen met mijn vader. Hij leerde me de namen van de veldbloemen, die we samen van dichtbij bekeken.Ik houd me bezig met natuurfotografie in brede zin en wil en kan me niet vastleggen aan alleen landschappen of alleen macro. Voor mij werkt de afwisseling daartussen het beste.   

 

Rietorchis

Rietorchis   

 

Zonsopkomst

Zonsopkomst   

 

Libel met dauw

Libel met dauw   

 

Parende Rietkevers

Parende Rietkevers   

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen? 

De belangrijkste factoren voor een mooie foto zijn liefde en licht. Ik moet me bij een onderwerp betrokken voelen, het moet me raken. Als het licht dan bijzonder is behaal ik de beste resultaten. Fotograferen betekent natuurlijk niet voor niets ‘schrijven met licht’.   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Mijn mooiste ervaring met de camera is een bezoek met ons gezin aan het Schotse eilandje Lunga. Tussen half april en eind juli is het de thuisbasis voor honderden papegaaiduikers. Ze zijn totaal niet schuw, je kunt er met of zonder camera zo ongeveer tussenin zitten. Ik ben eigenlijk geen ‘vogelaar’, maar ik vond dat, en de hele reis erheen (met de veerboot van Oban naar Mull, per busje over Mull en met een piepklein bootje van Mull naar Lunga), een geweldige ervaring. Ook hou ik erg van bergen. Iedere keer wanneer ik vanaf de berg het dal in fotografeer, of juist omhoog vanuit het dal bekruipt me een gevoel van ontzag en nederigheid.   

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puffin Lunga

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Ik laat me bij het maken van foto’s vooral leiden door mijn gevoel. Een gebied of een onderwerp mag me verrassen. Inspiratie overvalt me als het ware. Ik ben minder iemand die tevoren alles tot in de puntjes uitdenkt. Dat betekent natuurlijk niet dat ik me niet voorbereid. Nieuwe plekken ‘bezoek’ ik tevoren uitgebreid op google maps. Maar bij de foto’s die ik maak laat ik me vooral leiden door mijn gevoel en door het moment. Als ik moet aangeven wie mij inspireert dan kom ik toch uit op de hedendaagse grote Britse natuurfotografen als Niall Benvie en Peter Cairns. De liefdevolle manier waarop ze de natuur vastleggen en de boodschap die ze met hun beelden uitdragen zijn me tot voorbeeld.   

 

Bosanemoontje catching the light

Bosanemoontje catching the light   

 

Sneeuwstorm Cairnform

Sneeuwstorm Cairnform   

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list? 

Daar hoef ik niet lang over na te denken: de aurora zien en fotograferen! Afgelopen herfst in Schotland was ik er één nacht van verwijderd. Het gaat vast nog wel eens gebeuren. Je moet ook altijd iets te wensen overhouden, vind ik.   

 

Schotland Glencoe   

 

Loch Laggan

Loch Laggan   

 

Alt Ruadh Schotland

Alt Ruadh Schotland   

 

Barton Zonsondergang

Barton Zonsondergang    

 

Op mijn website zijn meer foto’s van mij te vinden:

https://www.simoneo.com

 

Reacties

Geef een reactie