Home Verslag Meet your friends

Verslag Meet your friends

 

Verslag Meet your friends

Zondag 16 juli 2023

 

Na de geslaagde eerste Meet your Friends vorig jaar  wisten we meteen dat zo'n waardevolle ontmoetingsdag  ieder jaar op de agenda moest komen.  

Dit jaar boden we onze gewaardeerde Vrienden een prachtige vaartocht van Natuurmonumenten over het Naardermeer aan. Het was wel even spannend of het door kon gaan want er waaide een stevige wind, maar de zorgen daarover bleken gelukkig voor niets, dus na een welkom met koffie/thee en stroopwafel, kennismaking met elkaar, gingen we met boswachter/schipper Christian het water op.

 

 

We troffen het met het weer, voorspelde buien bleven uit, de wolkenluchten waren prachtig en het zonnetje kwam af en toe zelfs even door.

 

 

 

We genoten volop van de prachtige natuur, waarover Christian veel wist te vertellen, en van de rust en de stilte.  We hoopten de Purperreigers te zien en we werden niet teleurgesteld! 

Twee keer maakten we een tussenstop,  waarbij we onder andere een korte maar spannende wandeling over een vlonderpad door het moerasbos konden maken en we voelden het zeldzame trilveen onder onze voeten bewegen, een bijzondere ervaring.

 

 

 

En natuurlijk werd er volop gefotografeerd! 
Onderstaand een selectie van de vele mooie beelden die we op de site zagen verschijnen, ze geven een prachtige impressie van deze mooie tocht, zowel in woord als in beeld:

 

 

Fuut maakt zich uit de voeten…  - Carla Groenenboom

Meet your friends, mijn eerste deelname. Een dagje met boottocht op het Naardermeer. Er stond een stevige bries maar het bleef droog en het was gezellig. Rond de boot waren was er regelmatig een Fuut te zien maar doken snel onder. Deze bijna volwassen Fuut moest er nog even aan wennen denk ik. Zocht zijn weg onder de struiken en kwam zo naast de boot. Een mooi moment voor mij. De Low Key die het geworden is was niet een keuze vooraf. Op de een of andere manier stond de ISO op 100

 

 

Stilleven - Alexius Collette 

Op 16 juli werden we als vrienden van DDN verrast met een boottocht over het Naardermeer. De boswachter deelde veel informatie over het ontstaan en beheer van deze waterplas. Wind en donkere lucht zorgden voor een Hollandse sfeer. Een wandeling na de middag en quiz maakten het een plezante dag. Dank aan Brigitte en Loes ! Voor de nog-niet-vrienden van-DDN: doe ook een duit in het zakje van DDN om de hoge kosten van de server te dekken en als waardering voor het vele werk van Brigitte en Loes.

Tijdens een discussie kwam naar voren dat de moderatie door DDN erg gewaardeerd wordt en uniek is in NL. We deelden dat het niet plaatsen van ingestuurde foto's soms frustrerend, maar bovenal leerzaam is. Anders dan de oppervlakkige reacties op sociale media. Er is ook ruimte voor creatieve en abstracte fotografie, wat het fotografische speelveld voor Natuur groot maakt. Dank aan het moderatie team! Zij verdienen meer vrienden :-)

 

 

Wilde Havana sigaar - Doris Henriquez

Het was een gezellige dag op de Vriendendag van DDN die tot in de puntjes verzorgd werd waarvoor mijn dank aan Loes en Brigitte. Het varen door het Naardermeer was een belevenis die bekroond werd door het spotten van de purperreiger al was het wel op afstand. De gids gaf een leerzame uitleg over het Naardermeer en na afloop moesten we onze hersenen laten kraken met  een quiz.

 

 

 Purperreiger – Nicolette Verdugt                                                                          

Tijdens de "Meet your friends" lukte het (met moeite) om de vliegende purperreiger te fotograferen.     

          

 

   Waterleliebladeren - Agnes Kroes

Tijdens de Meet Your Friends van DDN dag op het Naardermeer bleef het gelukkig droog maar er stond wel een straf windje. Gelukkig besloot de boswachter de boottocht door te laten gaan en kregen we een prachtige omgeving te zien met veel riet en waterlelies. Deze waterlelies lagen op een mooie manier in het woelige water. Verder was de dag ook heel gezellig met een quiz en bij aanvang koffie en thee. Leuk om de personen achter de foto's ook eens live te ontmoeten. Dus: gewoon Friend worden en volgend jaar meegaan!

 

 

Schaatsenrijder op het water – Carla Groenenboom

Tijdens de gezellige en leerzame dag van Meet your friends is deze foto genomen vanuit de boot. We hadden even aangelegd en had ik dus de gelegenheid om eens in het water te kijken. Er waren voldoende schaatsenrijders maar met wind en een wiebelige boot was het een heel karwei om ze scherp te krijgen. Maar uiteindelijk lukt het wel.

 

 

Plompverloren – Anne van Rinsum

Een gezellige, maar heel winderig dage naar het Naardermeer met de vrienden van DDN. Leuk te horen wat andere fotografen bezig houdt en wat hen inspireert. Ook leerzame kennis opgedaan over het belang van beoordelen van foto's van anderen. Bij de aanlegplaats van de fluisterboot een meervoudig belichte opname in de camera gemaakt van de gele plomp. Ik heb bewust gekozen voor het ene bloemetje tussen al die bladeren.

 

 

Wet Woodlands (impressie) – Ronald van Dijk

Een leuke Meet-your-Friends-dag op en rond het Naardermeer meegemaakt! Leuk ook om een aantal gezichten achter de foto's te leren kennen. De gebruikelijke fotowedstrijd viel voor de meesten (en mij) niet mee: flinke wind, wiebelende boot en een niet te makkelijke omgeving voor landschapsfotografie. Tijdens een korte stop onderweg gegaan voor een impressie van de ingang van een vaartje, en een viervoudige opname (in de camera - vanuit de hand) genomen.

 

 

Floating – Madeleine Lenagh

Een enkelvoudig ICM genomen tijdens onze Meet Your Friends excursie op het Naardermeer.

 

De vaartocht ging over open water met rietvelden, gele plomp en witte waterlelies, maar ook door spannende sloten en vaarten - die hier 'tochten' worden genoemd -  door overweldigende dichte en intens groene moerasbossen. Hier vielen we allemaal stil van respect en bewondering voor deze prachtige oernatuur.  De stilte werd wel onderbroken door klikkende camera's, we zagen dan ook veel platen van dit schitterende stuk natuur op de site verschijnen. Allemaal fraai en door iedereen op eigen wijze weergegeven, we hebben ze bij elkaar in collages gezet, kijk en geniet mee!

 

Moerasbos - Naardermeer

 

 

Moerasbos - Naardermeer

 

Nicolette Verdugt : Mijn eerste "vriendendag" van Deel de Natuur. Een hele leuke dag met eerst een boottocht door het Naardermeer gebied. Lekker veel wind was ook wel weer eens fijn, ik ben heerlijk uitgewaaid. Deze foto heb ik gemaakt terwijl we door deze vaart heen voeren, ik zag de mooie reflectie en wilde die vastleggen. Door al het groen is het bijna een monochrome foto geworden.

Menno Graaf:  Elk bos is natuurlijk mooi, maar een moerasbos is meestal ontoegankelijker, dichter begroeid, wilder. Op het Naardermeer was het dan ook weer een waar sprookjesbos, waar ik achter elke hoek een goede fee of een mooie vogel verwachtte. Een belevenis waar ik heel stil van werd, net als het bos zelf.

Elly Kruyff:  Deze foto is genomen tijdens de vaartocht over het Naardermeer. Het was een prachtige tocht met de fluisterboot en het moerasbos was zo bijzonder dat iedereen op de boot op een gegeven moment stil en onder de indruk was. Een hele fijne dag die weer perfect georganiseerd was door Loes en Brigitte. Heel hartelijk dank hiervoor.

 

Rond half één waren we - nog steeds onder de indruk - terug bij de aanlegplaats.  Tijd voor gezellige lunch én voor een spannende quiz!

 

 

De Vrienden bogen zich over vragen m.b.t. Natuur, Naardermeer en Fotografie. Ze deden dat geconcentreerd in afzondering of gezellig bij elkaar, maar let op, bij elkaar spieken mocht niet en telefoons moesten weg!

Toen iedereen de vragenlijst had ingevuld zochten juf Brigitte en juf Loes een rustig plekje op om met de befaamde rode pen de antwoorden te controleren. Intussen maakten de deelnemers een mooie wandeling naar Uitzichtpunt Mugggenbult. 

 

 

Daar kwamen we tot goede gesprekken, maar er was natuurlijk ook veel gezelligheid en plezier en vanzelfsprekend bleven ook nu de fotospullen niet in de tas.

 

 

Ruimteschepen? – Karin de Jonge

Tijdens de picknick op de Meet your Friends-dag aan het Naardermeer liep ik even langs het water. Daar zag ik pijlkruid met een lelieblad erover, zodat er een nieuwe vorm was ontstaan. Een ander pijlkruidblad wierp een harde schaduw op het water. Het geheel deed denken aan ruimteschepen. Omzetten naar zwart-wit maakte de vervreemding nog sterker.

 

 

Klein en kleverig – Anne van Rinsum

Tijdens de Vriendendag van DDN op en rond het Naardermeer stond er veel wind; teveel voor macrofotografie. De zonnedauw had gelukkig weinig last van de wind, dus kon de Laowa 60mm f2.8 Macro 2:1 toch uit de tas.

 

 

                                                                                                     Pluimvoetbij – Jan van Gastel

Niet heel heet zoals vorig jaar, wel veel wind tijdens de 'Meet your Friends' dag op en bij het Naardermeer. Maar wel weer heel leuk en inspirerend. Niet alleen heel wat opgestoken over het Naardermeer, maar heel interessant om te horen was ook hoe mensen zich ontwikkelen in hun fotografie en wat ze leuk vinden om te fotograferen. Wel wat lastiger om foto's te maken met die wind. Dit is een van de weinige foto's die aardig is gelukt.

 

 

                                                             Kattenstaart en gras – Elly Kruyff

Tijdens de tweede stop van de vaartocht over het Naardermeer zag ik een klein veldje gras met kattenstaart ertussen. Dat nodigde mij uit deze foto te maken.

 

 

 

Tot slot kwamen we weer bij elkaar bij het startpunt voor de uitslag van de quiz, spannend....  en dit is de uitslag:

Winnaar categorie Natuur             : Rob Vercouteren

Winnaar categorie Naardermeer : Jan van Gastel

Winnaar categorie Fotografie       : Alexius Collette

Zij winnen alle drie een Deel de Natuur Fotodag naar keuze

 

En de overall winnaar is geworden:  Jan van Gastel!  Jan, van harte gefeliciteerd, jij wint een Deel de Natuur Workshop naar keuze  

 

 

Go with the flow - Brigitte van Krimpen

Het was genieten tijdens de vaartocht over het Naardermeer van "Meet your Friends". Mooie natuur, goed gezelschap en fijne gesprekken. Ik heb niet veel bijzonders gefotografeerd, maar dit samengestelde beeld wilde ik toch graag delen.

 

 

Moerasbos - Loes Belovics

De vaartocht over het Naardermeer tijdens de Meet your friends was prachtig! Open plassen met waterlelies en gele plomp, rietkragen waarin we de jonge Purperreigers hoorden kekken en spannende sloten door het moerasbos. Dat moerasbos vond ik denk ik het allermooiste. Als organisator heb ik meer deelnemers gefotografeerd dan natuur, maar hier moest ik de lens toch echt even op dat 'oerwoud' richten. Om er achter te komen dat compositie maken terwijl je langs vaart nog niet eens zo gemakkelijk is.

We blikken terug op een hele mooie en geslaagde dag, wat zijn we blij dat we Vrienden hebben die Deel de Natuur een hart warm toedragen en wat is het fijn om dan iets moois voor hen terug te kunnen doen!

 

Deze dag werd door Deel de Natuur aangeboden aan onze gewaardeerde Vrienden van DDN. 

 https://www.deeldenatuur.nl/vrienden-van-deel-de-natuur

 

 

 

Reacties

  1. Ziet er uit als een fijne gezellige dag, fotograferen, leuke
    gesprekken en tips en truck uitwisselen.
    Mooie impressie van een heerlijke "Meet your friends" dag.
    Met dank aan Loes en Brigitte.

  2. Leuke reportage. Had er graag bij geweest om kennis te maken met de leden, helaas kon ik niet meedoen. Op de foto's zie ik niemand die mij bekent voorkomt, behalve de harde kern! Volgend jaar in de herkansing.

    gr. Peter

Geef een reactie