Home Portfolio Leo Deknatel

Portfolio Leo Deknatel

 

Portfolio Leo Deknatel

 

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Heel lang geleden maakte ik een avontuurlijke reis naar Duitsland om daar te gaan deltavliegen.  Om deze reis vast te leggen kocht ik mijn eerste camera. Dit was een Minolta Riva zoom 105 mm. Op zich was het een prima camera, maar echte actiefoto’s maken was toch veel lastiger dan verwacht met deze camera. Misschien lag het uiteindelijk gewoon aan mijzelf, haha. De Minolta heeft een tijdje meegedraaid en is toen vervangen door een Pentax Z10 spiegelreflex camera. En zo is het virus bij mij begonnen. Terugkijkend heb ik nu nog steeds last van de bijwerkingen.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Om eerlijk te zijn begon het helemaal niet met natuurfotografie. Nee joh, natuurfotografie dat was helemaal niet leuk. Ik wilde graag actiefoto’s maken van dat deltavliegen. Dat viel helaas wat tegen door mijn vermoedelijke onkunde destijds. Ik ben toen een beetje blijven hangen in het maken van vakantiefoto’s. Pas vele jaren later toen het al 2007 was kocht ik een Canon 400D. Toen ben ik begonnen met natuurfotografie in de vorm van macrofotografie. De liefde voor vlinders is er bij mij altijd al geweest van jongs af aan. De combinatie van vlinders en macrofotografie bleek een perfecte match. Ik doe dit dan ook nog steeds met erg veel plezier. Soms wil je ook weer eens iets anders proberen en dan blijkt vogelfotografie ook erg leuk te zijn. Daarnaast zijn ICM en avond- en nachtfotografie ook hele leuke onderwerpen. Natuurfotografie staat op dit moment met stip bovenaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Vooral doen wat je leuk vindt en genieten. Ik ben van mening dat als je iets niet leuk vindt en niet kunt genieten, je dit altijd in het resultaat terug ziet. Als ik zelf onrustig of te gehaast ben merk ik dat het niet gaat lukken en vallen de foto’s meestal tegen. Dus vooral lekker rustig aan doen. Een goede voorbereiding zorgt voor rust op de setting en dat zie je terug in de beelden die je hebt gemaakt.

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Om heel eerlijk te zijn heb ik geen mooiste fotomoment. Ja, ik weet dat dit misschien een beetje raar overkomt. Toch is dit zo als ik het voel. De mooiste momenten zitten voor mij in andere momenten. Ik was bijvoorbeeld eens op pad om Oranjetipjes te fotograferen. Dit was in een gebied dat ik al vrij goed kende en al redelijk vaak ben geweest. Ik had mijn camera op statief ergens neergezet omdat het altijd zo lastig is om alles maar mee te sjouwen. Ik liep dus zonder camera wat te struinen naar Oranjetipjes. Bij een paar struiken sprong er met een hoop kabaal een ree op. We schrokken ons allebei rot maar de ree en ik bleven stokstijf staan en keken elkaar recht in de ogen. Voor mijn gevoel leken er wel tien minuten (werkelijk was dit misschien maar 10 seconden) te zijn verstreken voordat de ree met sierlijke sprongen verdween. Dit zijn voor mij toch echt de momenten die mij altijd bij blijven en heel speciaal voelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Op sociale media zie ik veel mooie dingen voorbijkomen. Soms denk ik dan wel eens, dat moet ik ook eens proberen. Meestal werkt dat niet omdat ik dan niet de juiste spullen of kennis bezit. Ik zie dit als een soort rijpingsproces. Langzaam maar gestaag ben ik op ontdekkingsreis om mooie beelden te creëren. Daar kan soms veel tijd tussen zitten. Toch zet ik elke keer nieuwe stappen en leer telkens bij totdat ik wel in staat ben om iets te maken wat ik al een tijd in mijn hoofd heb. Ik ga dus eigenlijk veel op mijn eigen gevoel af.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Dat lijstje is bij mij helemaal blanco. Ja dat is echt waar, hoe gek het ook klinkt. Ik heb eigenlijk nooit iets waarvan ik zeg, dat moet ik echt nog eens doen. Ik zie vanzelf wel waar mijn ontdekkingsreis me brengt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

Reacties

Geef een reactie