Home Lensbaby

Lensbaby

Creatieve Fotografie (7) Lensbaby Sweet 35 en Sweet 50 

door Brigitte van Krimpen

*****

 

In dit 7e artikel ga ik twee objectieven van de firma Lensbaby wat nader bespreken. Lensbaby is een Amerikaans bedrijf dat objectieven maakt voor creatieve fotografie.  Lensbaby.com 

Twee jaar geleden was ik met mijn macro fotografie op een punt gekomen van  “En wat nu”. Ik had het gevoel dat ik alle bloemetjes al op een mooie manier met een rustig achtergrondje of met een spetterend bokeh had weergegeven. Ik had al eerder allerlei prachtige foto’s van een lensbaby voorbij zien komen op de social media maar zat nog te twijfelen of dit wel iets voor mij zou zijn. Ik ben niet zo’n impuls koper en had van meerdere mensen gehoord dat de aangekochte Lensbaby thuis lag te verstoffen in de kast omdat ze er niet mee konden omgaan.

Andrea Gulickx  bracht de oplossing:  Ik mocht er eentje van haar lenen tijdens een workshop Lensbaby macro fotografie. Fantastisch, wat heb ik van Andrea veel geleerd en ik was meteen verslingerd aan de Sweet objectieven. Direct gekocht en geen moment spijt van gehad. Het heeft mijn creativiteit en fotografie echt een enorme boost gegeven. 

De firma Lensbaby maakt vele soorten creatieve objectieven waarvan er een aantal vast zijn (die direct op de camera geplaatst worden) en een aantal losse objectieven die je bijvoorbeeld op de composer II kan plaatsen. De Sweet objectieven die ik hier bespreek zijn deel van het  “Optic Swap systeem”. Ik maak gebruik van het body objectief Composer Pro II. Op deze body kan je meerdere losse objectieven plaatsen zoals de Sweet (zie: afbeeldingen hieronder), Edge, Creative bokeh enTwist 60 optics. Elk objectief heeft weer zijn eigen creatieve effect. 

Lensbaby overzicht

 

De objectieven kunnen zowel op een full frame als op een crop camera gebruikt worden. Let wel op dat bij een crop camera (zoals ik gebruik) er nog een vergrotings factor voor het aantal mm’s bij komt. De objectieven zijn tevens handmatig en communiceren dus niet met de camera. Scherpstellen zal dus ook manueel moeten gebeuren. Beide lenzen hebben een zogenaamde sweet spot. Dit is een cirkelvormig scherpte gebied dat in het midden van het beeld zit als de composer II niet verdraaid wordt. Deze sweet spot is het kleinst bij een groot diaframa opening (F2.5) en wordt groter naarmate er meer gediafragmeerd wordt. Onderstaande afbeelding (bron Lensbaby.com) laat dit goed zien.     

 

quick shot card

 

Zodra je het objectief kantelt (hierbij verdraait het objectief via het kogelgewricht van de Composer II) zal de Sweet spot zicht verplaatsen en dus ook de plek waar je de meeste scherpte kunt vinden. Sommige mensen kunnen dit het beste zien via hun zoeker, maar ik gebruik  Live View om de scherpte te vinden. Focusseren kan je uiteraard door aan het objectief te draaien, maar voor macro is het nog handiger om gewoon de camera iets naar voren of achter te bewegen. Je maakt hier natuurlijk al uit op dat het niet handig is om gebruik te maken van een statief. 

Beide objectieven zijn bruikbaar voor alle vormen van fotografie (denk behalve aan natuur ook aan straat- of portret fotografie) en hebben een minimale scherpstelafstand van ongeveer 38 cm. Ik zelf gebruik ze meestal voor macro in combinatie met macroconverters welke te koop zijn als set. Het zijn een 8 mm en 16 mm ring, welke tussen het optic en de composer geplaatst worden. Dit kan als set, maar ook los. Hierdoor kan je dichterbij  je onderwerp komen, zoals dat ook met tussenringen op een macro objectief kan. De 8 mm converter in combinatie met de Sweet 50 gebruik ik het meeste, maar dat is heel persoonlijk. Het verschil tussen beide lenzen zit hem uiteraard in het aantal mm’s maar ook in de lensopbouw van de optics. 

De Sweet 50 bevat 2 elementen in 1 groep en de Sweet 35 bevat 4 elementen in 3 groepen.Behalve dat de Sweet 35 dus een grotere hoek heeft is het bokeh ook totaal anders. In onderstaande vergelijking zie je verschillen tussen een 100 mm macro objectief en de twee lensbaby’s. Hierbij is de Sweet spot bij alle 3 ongeveer in het midden op het insect geplaatst, dus er is nauwelijks verdraaid aan de composer. Tevens stond het diafragma volledig open om een zo klein mogelijk scherpstelpunt te hebben, waardoor er een fraai zacht beeld ontstaat met duidelijk meer vervaging als bij gebruik van de standaard macro lens.  Je ziet ook duidelijk het effect van de hoek waarbinnen het objectief werkt; bij de 35 mm zie je meer een groothoek effect in je opname. 

Lensbaby vergelijk

 

Zodra je de sweet spot gaat verplaatsen krijg je een uitsmeer van de lichten binnen je beeld en kan een schilderachtig effect optreden. Mede daarom zijn de objectieven zo gewild. Wees in het begin niet te enthousiast met het kantelen van het objectief. Het is even flink oefenen om goed scherp te stellen en teveel kantelen kan een raar effect geven aan je opname als of je in de draaimolen hebt gezeten. Geef dus niet te gauw op en leg het objectief niet meteen in de kast als het niet direct lukt.   

 

IMG_8768corr5 1620x1080

Sweet 50 met 8 mm macroconverter

Hierbij is de sweet spot (scherpstelpunt) verplaatst naar rechts boven op het hoedje van de paddenstoel). Hierdoor worden de kleuren van de omgeving uitgesmeerd in een pastelachtige vervaging.

 

IMG_3065corr5 1080PX

Sweet 35 met 8 mm macroconverter

 

Hier is duidelijk te zien dat er een grotere hoek is in vergelijk met de 50 mm lens (meer groothoek effect). De sweetspot (scherpstelpunt) is hier gelegd op de onderste bloem waardoor er een onscherpte optreedt in de andere bloemen. De lens geeft een mooi schilderachtig effect en heeft een typerend bokeh wat enigszins eivormig is. Geen gemakkelijke objectieven, maar oh zo fijn en creatief om mee te werken als je ze eenmaal “door” hebt, een aanrader dus. De uitgelichte opname is gemaakt met de Sweet 50 zonder converter, waarbij scherp gesteld is op het jonge beukenblad. Het bokeh is duidelijk ronder dan dat van de 35 mm optic. 

  

IMG_6642corr DDN

 

  Ik daag jullie uit om veel te experimenteren de komende tijd en ben benieuw naar al die mooie foto’s in de categorie creatieve & experimentele Fotografie  van Deel de Natuur! 

Lees ook  : 

Creatieve fotografie 1  Creatieve fotografie

Creatieve fotografie 2   Teleobjectief

Creatieve fotografie 3   ICM

Creatieve fotografie 4   Licht & Bokeh

Creatieve fotografie 5   High key

Creatieve fotografie 6   Abstract

Reacties

Geef een reactie